Wat is er aan de hand?

Hieronder staan allerlei praktijksituaties die op jou van toepassing kunnen zijn. Herken je hier iets van? Als je op de items klikt, krijg je als advies welke oplossingen uit de catalogus je kunt gebruiken.

Last van je nek, rug, schouders, armen, polsen of handen

Heb je last van je nek, rug, schouders, armen, polsen of handen? En zit je vaak lang achter je beeldscherm? Dan kan het zijn dat je te lang achter elkaar of in een verkeerde houding zit. Of dat je te veel alleen met je muis doet, of te weinig beweegt terwijl je werkt. Want stil op een stoel zitten terwijl je armen en handen steeds dezelfde bewegingen uitvoeren, is heel belastend voor je lichaam. De klachten die je ervan kunt krijgen, worden RSI (Repetitive Strain Injury) of CANS (Complaints of Arm, Neck and/or Shoulder) genoemd. Kijk eens of er bij de oplossingen hieronder tips staan waar jij wat mee kunt. Blijven de klachten of verergeren ze? Maak dan een afspraak met de bedrijfsarts of preventiemedewerker.

Dit kun je doen:

Hoofdpijn

Heb je regelmatig hoofdpijn tijdens of na een dag werken? Dat kan te maken hebben met je werk. Een goede werkplek is daarbij belangrijk, maar ook hoe jij daarmee omgaat. Kijk eens of er bij de oplossingen hieronder tips staan waar jij wat mee kunt. Mochten je klachten toch blijven of verergeren, maak dan een afspraak met de bedrijfsarts of preventiemedewerker.

Dit kun je doen:

Oogklachten

Heb je vermoeide ogen en daardoor misschien ook hoofdpijn na een dag beeldschermwerk? Vervelende klachten, maar gelukkig blijkt uit onderzoek dat je ogen er niet van achteruit gaan. Misschien komen je klachten doordat je beeldscherm op de verkeerde afstand staat, je te lang en zonder pauzes beeldschermwerk doet, of je een beeldschermbril nodig hebt. Kijk eens of er bij de oplossingen hieronder tips staan waar jij wat mee kunt. Blijven of verergeren je klachten? Maak dan een afspraak met de bedrijfsarts of preventiemedewerker.

Dit kun je doen:

Overspannen

Voel je je zo gespannen dat je vermoedt dat je overspannen bent? Heb je vanwege spanningsklachten al eens (bijna) verzuimd? Ben je op dit moment thuis met een burn-out, andere psychische klachten, of als gevolg van ongewenst gedrag? Kijk eens of de oplossingen hieronder kunnen helpen. Maak zo nodig een afspraak met de bedrijfsarts, of vertrouwenspersoon (als het te maken heeft met ongewenst gedrag) als je ondersteuning nodig hebt.

Dit kun je doen:

Niet lekker in je vel zitten

Ben je de laatste tijd prikkelbaarder dan voorheen? Snel uit het veld geslagen? Vergeetachtig? Sla je je pauzes steeds vaker over, maak je sneller fouten of vind je prioriteiten stellen steeds lastiger? Kortom: zit je niet lekker in je vel? Kijk dan eens of er bij de oplossingen hieronder tips staan waar jij wat mee kunt.

Dit kun je doen:

Hoe we met elkaar omgaan

Werknemers zijn van doorslaggevend belang bij het behalen van resultaten. Veel staat en valt daarbij met de manier waarop jij, je collega’s en je leidinggevende met elkaar omgaan. Goed samenwerken voorkomt ongezonde werkdruk en ongewenst gedrag. Kan de samenwerking bij jullie beter? Kijk dan eens of er bij de oplossingen hieronder tips staan waar jij wat mee kunt.

Dit kun je doen:

Hoe is het werk georganiseerd?

Is het soms onduidelijk wat er van je wordt verwacht? Komen jij en je collega’s te vaak niet aan belangrijke taken toe? Is er veel onverwacht werk? Heb je bij vergaderingen een onrustig gevoel omdat er nog zoveel werk op je wacht? Hebben sommige teamleden veel meer en/of moeilijker werk dan anderen? Ontstaat er wel eens frustratie door de manier waarop het werk is georganiseerd? Dan kun je misschien iets met onderstaande tips en oplossingen.

Te veel werk in te weinig tijd

Is het bij jullie ontzettend druk? Zo druk dat je deadlines maar net of zelfs net niet haalt? Of haal je ze alleen maar doordat je in privétijd doorwerkt? Is er te veel werk en is dat al lange tijd zo? Dan is de werkdruk bij jullie ongezond hoog en kunnen gezondheidsklachten ontstaan. Hoog tijd om met elkaar te kijken wat er mogelijk is.

Nieuwe werknemer

Net een nieuwe baan? Wen je dan meteen aan om op een gezonde manier te werken. Zo voorkom je dat je na verloop van tijd klachten ontwikkelt, of last krijgt van een ongezonde werkdruk of ongewenst gedrag. Kijk eens naar de volgende oplossingen. Heb je een nieuwe collega, wijs hem dan ook eens op deze oplossingen.

Werkdruk bij een ander

Merk je dat een collega of één van je teamleden last heeft van ongezond hoge werkdruk of stress? Bespreek eens met hem wat je ziet en kijk daarbij of één of meer van de volgende oplossingen kunnen helpen.

Werkplek op kantoor

Een goede en gezonde werkplek is belangrijk en voorkomt klachten. Wil je weten hoe het met jouw werkplek is gesteld? En hoe je het beste gezond met je werkplek om kunt gaan? Of gaan jullie nieuw meubilair aanschaffen en wil je weten wat daarbij belangrijk is? Dan kun je misschien iets met onderstaande tips en oplossingen.

Thuis en onderweg aan het werk

Werk jij regelmatig thuis of op een andere plek dan op kantoor? Zit je dan achter een opgeruimd bureau en op een goed passende stoel? Neem je ook de pauzes die nodig zijn? Of zit je langdurig voorovergebogen achter een laptop, op de bank of in een hoekje op zolder te lang achter elkaar door te werken? Als je op je werk aandacht besteedt aan prettig en gezond werken, is het belangrijk om dat thuis of onderweg ook te doen. Onderstaande tips en oplossingen helpen je daarbij.

Werken met laptop, tablet of smartphone

Hoe vaak werk jij met je laptop, tablet of smartphone? Zo nu en dan onderweg? Of gebruik je ze bijna altijd en overal? Als je langer dan twee uur per dag met deze hulpmiddelen werkt, is het extra belangrijk om aandacht aan je werkplek en je werkhouding te besteden. Onderstaande tips en oplossingen helpen je daarbij.

Werk-privébalans

Heb jij het zowel thuis als op je werk heel druk? Wil je dat veranderen? Of deze (on)balans eens aankaarten bij je leidinggevende? Dan kun je misschien iets met onderstaande tips en oplossingen.

Gezond werken

Heb jij nergens last van? Geen gezondheidsklachten? Maar wil je wel graag weten wat je kunt doen om dat zo te houden? Kijk dan eens of er bij de oplossingen hieronder tips staan waar jij wat mee kunt.

Verbouwen of verhuizen

Gaan jullie op kantoor verbouwen of verhuizen? Dan is dat een goed moment om te kijken of iedereen na de verbouwing en verhuizing ook nog gezond kan werken. Onderstaande oplossingen en tips kunnen je daarbij helpen.