Werkplezier vergroten

Mag werken ook leuk zijn? En kun je het leuker maken? Sommige dingen in het werk kosten energie en andere dingen leveren juist energie op. De balans tussen energiegevers en energievreters bepaalt of werknemers werkplezier ervaren. Werkdruk verminderen kan door energievreters te verminderen, maar ook door energiegevers toe te voegen. Deze oplossing beschrijft hoe energiegevers toe te voegen zijn, zodat er meer werkplezier ontstaat.

Waarom?

Energiegevers leiden tot werkplezier. Energiegevers vormen een buffer tegen energievreters en dragen bij aan persoonlijke groei en ontwikkeling. Werknemers die werkplezier ervaren, zijn productiever, verzuimen minder en zijn loyaler. Energiegevers vergroten gaat meestal niet vanzelf, het vraagt doorlopende aandacht en een beetje tijd.

Wettelijke eisen

In geen enkele wet staan eisen over werkplezier. In de Arbowet staat wel dat het arbeidsomstandighedenbeleid erop is gericht psychosociale belasting door te hoge werkdruk te voorkomen. Werkdruk en werkplezier zijn in feite twee zijden van dezelfde medaille. Aandacht voor het vergroten van werkplezier kan daarom ook wel degelijk een manier zijn om de ervaren werkdruk te verlagen.

Aanbevelingen

De essentie van het vergroten van werkplezier is om aandacht te geven aan energiegevers in het werk. Energiegevers zijn een goede buffer tegen energievreters. De mate waarin een werknemer energiegevers ervaart is niet alleen afhankelijk van hun aantal, maar ook van het gewicht dat hij en anderen in zijn omgeving eraan toekennen. Dit zit voor een stukje in tijd en voor een groter stuk in aandacht. Hoe meer aandacht een werknemere geeft aan energievreters, hoe meer werdruk hij ervaart. Werknemers die meer energiegevers dan energievreters ervaren, hebben meer werkplezier en presteren beter.

sdfgbn

Tips

Voor werknemers

Energiegevers zijn persoonlijk. Bedenk eens wat in het werk energie oplevert en of het mogelijk is die energiegevers vaker op te zoeken.

  • Maak eens een lijstje met jouw energiegevers. Alleen al door je af te vragen waar je energie van krijgt, wordt je je er meer bewust van. Vul het lijstje daarom in de loop van de tijd aan. En zet er gerust ook energiegevers vanuit je privé-leven op. De checklist energiegevers vergoten van de GGZ kan je hierbij inspireren.
  • Als je weet waar je energie van krijgt, kun je taken en activiteiten organiseren die daarbij passen. Dus overleg met je collega’s en/of je leidinggevende wat er mogelijk is. En benut ook je kansen om privé je energiegevers te vergroten.
  • Sta elke dag even bewust stil bij wat er goed ging. Schrijf bijvoorbeeld eens alle persoonlijke successen op. Successen zijn energiegevers. Wie ze bewust ervaart, voedt zijn energiemotor. Kijk ook eens bij de bronnen van succes.
  • Geef collega’s en anderen een werkpleziercadeautje: deel iedere dag drie complimenten uit. En wie weet geven zij een cadeautje terug!
  • Geef aan wat je wél wilt. We zijn vooral gewend om een ander te zeggen wat we NIET willen. Wat je aandacht geeft, groeit. Geef in je feedback dus aan wat je wél wilt van de ander. Dit verheldert de verwachtingen.
  • Piekeren is een energievreter. Wil je minder piekeren, dan kun je jezelf op meerdere manieren afleiden.
    • Mindfulness. Door mindfulness leef je intenser en kun je gemakkelijker ontspannen;
    • Delen: deel piekergedrag met anderen;
    • Opschrijven: houd een dagboekje bij en ‘check’ geregeld of je piekergedachten wel juist zijn. Probeer bij elke piekergedachte een positieve gedachte te vinden en schrijf deze ook op. Op deze manier leer je inzien dat er voor ‘negatieve’ gedachten meestal ook een positief alternatief is;
    • Zoek ontspanning en afleiding; maak een wandeling, ga even liggen, luister naar rustgevende muziek. Kies vooral wat bij jou past!
  • Kijk ook eens naar de 5 strategieën om rust in je hoofd te creëren en herhaald negatieve denkpatronen te doorbreken.

Voor leidinggevenden

  • Te vaak wordt in de aanpak van werkdruk alleen gekeken naar het aanpakken van energievreters, want die hebben de ongezonde werkdruk toch veroorzaakt. Er zijn echter nog 4 strategieën om van werkdruk naar werkplezier te komen.
  • Lukt het om aandacht te geven aan wat er goed gaat? Wie welgemeende complimenten uitdeelt en benoemt wat er goed gaat, stimuleert energiegevers bij werknemers.
  • Begin een overleg eens met een rondje successen. Wat ging er goed afgelopen week, wat is er gerealiseerd, waar zijn de werknemers trots op, etc.
  • Een coachende stijl van leidinggeven vergroot enorm de kans dat werknemers energiegevers ervaren. Kijk ook naar de oplossing situationeel leidinggeven.

Extra info

Meer energiegevers toevoegen kan beter gaan als collega’s of een team hier tijd voor inruimen. Lezen over werkplezier kan helpen om meer werkplezier te krijgen, maar toch blijft werkplezier vooral een kwestie van ‘doen’. Kijk eens naar onderstaande oplossingen, die al doende voor meer werkplezier zorgen en weinig tijd kosten:

Nog veel meer werkvormen zijn te vinden op www.voortgezetwerkplezier.nl.