Ergonomisch gebruik laptop

Zonder speciale hulpmiddelen kan er met een laptop uitsluitend in een ongezonde werkhouding worden gewerkt. Dit komt doordat het toetsenbord vast zit aan het beeldscherm. Hierdoor moet de gebruiker zijn nek voorover buigen om op het beeldscherm te kunnen kijken. Ook staat het beeldscherm relatief dichtbij, waardoor de ogen zich extra moeten inspannen. Tot slot zorgt een touchpad voor extra belasting voor armen en schouders. Hierdoor leidt enkele uren werken aan een ‘kale’ laptop al snel tot lichamelijke klachten, en op den duur mogelijk tot RSI/CANS. Met een dockingstation, of de combinatie van een losse muis, los toetsenbord en los beeldscherm/laptophouder is de werkhouding aan de laptop aanzienlijk te verbeteren.

Waarom?

Gezond laptopgebruik dringt lichamelijke klachten terug, verkleint de kans op uitval en verhoogt de productiviteit. Gezond gebruik van laptops vraagt om een investering in hulpmiddelen en instructie over het gebruik hiervan. Ook moeten werknemers de hulpmiddelen meenemen en daadwerkelijk benutten als ze op meerdere plekken werken.

Deze eisen stelt de wet

Zodra een werknemer gewoonlijk het beeldscherm meer dan 2 uur per dag gebruikt is het beeldscherm vrij te plaatsen en makkelijk verstelbaar en kantelbaar. Het toetsenbord kan hellend worden geplaatst en vormt geen geheel met het beeldscherm. Een voor het werk noodzakelijke documenthouder is zodanig geplaatst dat oncomfortabele hoofd- en oogbewegingen tot een minimum zijn beperkt.

Dat houdt het volgende in

 • Als een werknemer meer dan twee uur per dag (zowel op kantoor, thuis als onderweg) met een laptop werkt, gebeurt dit in combinatie met extra hulpmiddelen.
 • De hiervoor benodigde hulpmiddelen zijn:
  • een verbinding met een beeldscherm, toetsenbord en muis, bijv. via een dockingstation;
  • een laptopstandaard dat het scherm op de juiste hoogte plaatst én een los aan te sluiten toetsenbord en muis. Hierdoor kunnen toetsenbord, beeldscherm en muis onafhankelijk van elkaar op de beste plek worden geplaatst.

Dit zijn goede aanvullingen

 • Gebruik in plaats van een standaard toetsenbord een compact toetsenbord. Dit is kleiner en daardoor gemakkelijker in het gebruik. Let op: De afstand tussen de toetsen moet wel gelijk zijn aan die van een standaard toetsenbord.
 • Er zijn lichte en opvouwbare laptopstandaards in de handel die gemakkelijk in een laptoptas passen. Dit is handig voor wie de laptop op meerdere plekken gebruikt en slechts één laptopstandaard heeft.
 • Er zijn laptopstandaards in de handel die ook geschikt zijn voor gebruik als documenthouder. Dit is ideaal voor wie tijdens beeldschermwerk geregeld documenten bekijkt.
 • Gebruik een draadloos aan te sluiten toetsenbord en muis in plaats van exemplaren die met een USB-stekker moeten worden aangesloten.

Praktische tips

Onderstaande tips helpen bij het verantwoord werken met een laptop.

Voor werknemers

 • Gebruik je je laptop meer dan 2 u op een dag, gebruik dan de werkplekinstructie voor de laptop om op een gezonde manier je laptop te gebruiken
 • Vraag bij onduidelijkheid of problemen hulp van een deskundige over aanschaf en gebruik van de laptophulpmiddelen.

Voor leidinggevenden

 • Zorg dat er voldoende laptophulpmiddelen aanwezig zijn (standaard, toetsenbord en muis) en dat ze goed worden onderhouden.
 • Geef het goede voorbeeld door de hulpmiddelen zelf ook te gebruiken.
 • Laat een ergonoom, arboadviseur of preventiemedewerker individuele voorlichting geven over de beste manier om met de laptop en de hulpmiddelen te werken.

Extra info en gerelateerde oplossingen