Dit doen we goed!

Doel:
Werkplezier vergroten en werkdruk verminderen door aandacht te geven aan wat er in een team goed gaat. Impuls geven om goede positieve gewoonte te starten.

Nodig:
Een team medewerkers, 15-30 minuten tijd, papieren kaartjes (ongeveer formaat visitekaartje), liefst in diverse kleuren.

Werkwijze:

  • Introduceer je wens om meer complimenten met elkaar te delen. Het is belangrijk dat dit niet uit de lucht komt vallen. Liefst heeft het team al eerder zelf de wens geuit om aandacht te geven aan wat goed gaat.
  • Geef elke medewerker een stapel kaartjes. Zorg dat elke medewerker straks minstens twee kaartjes ontvangt. Bijvoorbeeld door in groepjes voor elkaar kaartjes te schrijven of door voor je linker- én rechterbuurman/vrouw én voor collega’s naar keuze een kaartje te schrijven.
  • Vraag medewerkers om op een kaartje een compliment voor iemand te schrijven. Wat kan diegene goed? Wat waardeer je in hem/haar? Waar wil je hem/haar voor bedanken? De afzender mag op het kaartje, maar dat hoeft niet. Iedereen uitgeschreven? Deel de kaartjes uit. Neem liefst nog even tijd om het compliment toe te lichten.
  • Neem het overleg erna tijd om na te gaan hoe je van complimenten geven een gewoonte kunt maken. Elk werkoverleg een kaartje? Kaartjes bij de ingang? Of weet je een trigger om naar mondelinge complimenten te gaan?