Zin in Werkspel

Zin in Werkspel (€ 34,50) van Blaak, Godschalk en Jansen.

Uit de productbeschrijving:

Doel

Mensen en organisaties zijn voortdurend in ontwikkeling. Alle reden om de wederzijdse verwachtingen op elkaar af te stemmen. Dit spel maakt gebruikers bewust van de behoeften, wensen, emoties en zin in werk. Daarnaast ontdekt men ook wat de echte waarde is van het werk en wordt men zich bewust van de knelpunten.

Het Zin in werkspel is goed te gebruiken in trainingssituaties en bij coaching en reflectie op de eigen loopbaan. Het kan ook ondersteunen bij een zoektocht naar een nieuwe uitdaging. Ten slotte is het spel geschikt als voorbereiding op een functionerings-, motivatie- of ontwikkelingsgesprek.

Kwaliteit van werk, sociale verhoudingen, persoonlijke ontwikkeling, gevoelens en emoties, normen en waarden en spiritualiteit. Dat zijn de zes hoofdthema’s uit het kaartenspel van CNV, NCW en ZIN (het klooster voor zingeving in werk in Vught). CNV-voorzitter Terpstra wees er bij de introductie in 2003 op dat het spel, (‘of eigenlijk is het een serie kaarten waarmee mensen zich kunnen bezinnen op werk en wat werk eigenlijk voor hen betekent’) op verschillende manieren zijn nut kan bewijzen. ‘Bijvoorbeeld bij de motivatie voor langer doorwerken, voor mensen die zich heroriënteren op hun loopbaan of gewoon hun naaste collega’s beter willen leren kennen.’

Het Zin in werkspel is ideaal voor trainingssituaties en bij coaching en reflectie op de eigen loopbaan. Maar ook bedrijven zouden het kunnen gebruiken om met hun werknemers in gesprek te raken over hoe zij tegen hun werk en de organisatie aankijken. Of trek een kaartje voor een vergadering of lunchwandeling om het met collega’s te hebben over dat onderdeel van je werk. Het spel kan ook handig zijn als voorbereiding op functioneringsgesprekken, of in trainingssituaties en individuele begeleiding bij loopbaanontwikkeling en/of coaching. Door het stellen van verschillende vragen over een onderwerp, worden de deelnemers uitgedaagd om na te denken over hoe ze in hun werk staan, wat ze belangrijk vinden en dat met elkaar te delen. Centrale gedachte bij alles is het uitgangspunt dat werk meer is dan geld.

Vragen die centraal staan in het spel zijn: wat zoek ik in mijn werk en wat vind ik in mijn werk. Iedere categorie bevat 10 kaarten, waarin op verschillende aspecten van het thema wordt ingegaan. Bij de kwaliteit van werk wordt bijvoorbeeld ingegaan op creativiteit, beloning of presteren.

Een voorbeeld uit de categorie Sociale verhoudingen, kaart 7: Nee-zeggen.

  • Kun je een voorbeeld geven van een werksituatie waarin je duidelijk ‘nee’ gezegd hebt?
  • Is het achteraf gezien toch een goede beslissing geweest om ‘nee’ te zeggen?
  • Hoe ver reikt jouw loyaliteit op je werk?
  • Hoe kan de organisatie je helpen jouw grenzen te bewaken?

Een voorbeeld uit de categorie Normen en waarden, kaart 3: Economische zelfstandigheid.

  • Hoe belangrijk is economische zelfstandigheid voor je?
  • Is zelf geld verdienen voor jou een voorwaarde voor economische zelfstandigheid?
  • Hoeveel heb je ervoor over om economisch zelfstandig te blijven?

Meer informatie

Het spel is onder andere te bestellen bij managementbook.nl.