De Onderlinge ‘s-Gravenhage had al een structurele aanpak van arbozaken en gezondheidsmanagement en wilde daarmee verder. De aanpak richt zich op vier pijlers: gezondheid, inzetbaarheid, leefstijl en productiviteit.
Werkdruk had in deze organisatie alleen als casuïstiek aandacht gekregen. De organisatie wil bovendien dat leidinggevenden intensiever bij de arbocyclus betrokken worden. De preventiemedewerker en HR-adviseurs ondersteunen hierbij.
In 2010 kregen alle leidinggevenden een training die aansloot bij het bestaande beleid. De arbocatalogus sloot nauw aan op de beleidspijler gezond werken. De verzekeraars hebben op het terrein van inzetbaarheid een apart project (inzet verzekerd). Dit sectorproject sluit daarmee naadloos aan op de aanpak van deze verzekeraar.
Om de leidinggevenden te stimuleren werd de Verbetercheck gelanceerd. Daarna leerden ze hoe de Verbetercheck als teaminstrument moet worden gebruikt.
De medewerkers kregen een voorlichtingssessie. Hierin werd de arbocatalogus geïntroduceerd en de oplossingen in de arbocatalogus toegelicht. Ook werden de medewerkers gestimuleerd om vooral in hun ‘cirkel van invloed’ te stappen en in gesprek te gaan met andere teamleden en de leidinggevende als het beter kan. Centrale vraag was ‘hoe haal je meer energie uit je werk?’