Elders werken

Een van de mogelijkheden bij tijd- en plaatsonafhankelijk werken (TPOW) is dat werknemers niet op kantoor of thuis, maar onderweg of bij klanten werken. Leidt dit ertoe dat werknemers daar langer dan twee uur per dag met een beeldscherm werken, dan zijn op dit werk de regels voor een ergonomisch ingerichte beeldschermwerkplek van toepassing.

Waarom?

Als een werknemer meerdere uren achter een beeldscherm werkt, neemt het risico op RSI/KANS toe. Met name als de werkplek niet goed is ingericht of niet goed wordt gebruikt. Dit geldt op kantoor en op de thuiswerkplek, maar net zo goed op de werkplek elders, zoals bij een klant of onderweg.

Deze eisen stelt de wet

De werkgever is verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkplek voor zijn werknemers. Verricht de werknemer elders plaatsonafhankelijke arbeid, dan is de werkgever niet rechtstreeks verantwoordelijk voor de werkplek op die locatie. Wel dient hij de werknemers voor te lichten.

Dat houdt het volgende in

In de regel zal een andere eigenaar/beheerder verantwoordelijk zijn voor de inrichting van de werkplek elders (kantoorruimte, internetcafé, pand van een klant). Dit ontslaat de werkgever niet van de verplichting om zich vooraf te laten informeren over de locatie waar de werknemer gaat werken. Hij hoort de werknemer vervolgens adequaat te informeren en voor te lichten over veilig werken ter plekke. Onder omstandigheden kan dit er ook toe leiden dat de werkgever geen toestemming geeft voor het verrichten van plaatsonafhankelijk werk op de locatie in kwestie. Dit is uiteindelijk een kwestie van maatwerk en goede onderlinge afspraken.

Dit zijn goede aanvullingen

Ga na of werknemers bij andere bedrijven meer dan twee uur per dag beeldschermwerk verrichten. Maak als dit het geval is afspraken met die bedrijven over de werkplek, zodat de werknemer ook daar gezond en geconcentreerd kan werken.

Praktische tips

Voor leidinggevenden

  • Wordt een werknemer uitgeleend aan een ander bedrijf, of heeft hij daar tijdelijk zijn werkplek, zorg dan dat de werkplek daar ook gezond is ingericht en goed wordt gebruikt. Ter inspiratie: de uitzendbureaus hebben hiervoor een checklist met de belangrijkste punten opgesteld.

Voor werknemers

  • Waar je ook werkt, zodra je meer dan twee uur per dag beeldschermwerk doet is het nodig dit op een gezonde manier te doen. Net als op kantoor en bij thuiswerken.
  • Je moet bij dit werk gebruik kunnen maken van:
    • een (verrijdbare) stoel die passend is voor je lichaamsmaten. De volgende instelmogelijkheden zijn daarbij van belang: zithoogte, zitdiepte, rugleuning en armsteunen;
    • een werktafel die groot genoeg is voor het verrichten van de werkzaamheden;
    • als je voeten bij een juiste instelling van de stoel en tafel niet plat op de grond kunnen staan: een voetensteunvlak op de juiste hoogte.
    • Werk je met een laptop? Zorg dan dat je gebruikmaakt van een los aan te sluiten toetsenbord en muis en een beeldschermverhoger die je beeldscherm op de juiste hoogte brengt.
    • Werk je met een vast beeldscherm, dan moet dit draaibaar, kantelbaar en in hoogte verstelbaar zijn en voldoende formaat hebben voor het afbeelden van de gelijktijdig benodigde informatie op het scherm.