Instructie over werkplekinstelling

De op- en instelmogelijkheden van stoel, tafel, beeldscherm, toetsenbord en documenthouder zijn erg groot. Daarom is het nuttig een stap voor stap instructie te gebruiken bij het op- en instellen van de werkplek.

Plus en min

+
Een goed ingestelde en gebruikte werkplek leidt tot gezonder gebruik van de werkplek, minder RSI/CANS klachten, minder uitval door RSI/CANS en een hogere productiviteit. Is een werkplekinstructie door een ergonoom of andere adviseur nodig, dan kost dit tussen de € 60 en € 100 per uur.
 

Met een goede interactieve online handleiding kunnen de meeste werknemers zelf in 5 à 10 minuten hun werkplek instellen.

 

 

Wettelijke eisen

De werknemers ontvangen voldoende voorlichting over de wijze waarop de werkplek moet worden ingesteld.

Aanbevelingen

Een stap voor stap instructie via een website is het meest geschikt om de werknemers door de grote hoeveelheid aan in- en opstelmogelijkheden te helpen.

Zie de stap voor stap instructie op deze website.

Tips

Onderstaande tips helpen bij het verantwoord instellen van de werkplek.

Voor werknemers

  • Vraag hulp van een preventiemedewerker of andere deskundige bij vragen over of problemen met de juiste werkplekinstelling.
  • Pas de instructie bij iedere nieuwe werkplek toe. Een werkplekpaspoort kan daarbij helpen.

Voor teams en leidinggevenden

  • Laat een deskundige werknemer van de afdeling als preventiemedewerker zijn collega’s helpen om hun werkplek goed in te stellen.
  • Zorg voor een ergonoom, arboadviseur of preventiemedewerker als achterwacht. Deze kan helpen bij problemen met en vragen over de werkplekinstelling. Er zijn altijd wel een paar werknemers die het niet goed lukt om zelf met de instructie een goede werkopstelling te creëren.
  • Geef het goede voorbeeld door de eigen werkplek ook goed in te stellen.