Instructie over werkplekinstelling

De op- en instelmogelijkheden van stoel, tafel, beeldscherm, toetsenbord en documenthouder zijn erg groot. Daarom is het nuttig een stap voor stap instructie te gebruiken bij het op- en instellen van de werkplek.

Waarom?

Goede instructie vergroot de kans op een gezond ingestelde en gebruikte werkplek. Dit verkleint de kans op klachten en uitval door RSI/CANS, en verhoogt de productiviteit. Instructie kan inhouden dat iemand langskomt of dat de werknemer langs digitale weg uitleg krijgt. Aan instructie op locatie zijn kosten verbonden.

Wettelijke eisen

De werknemers ontvangen voldoende voorlichting over de wijze waarop de werkplek moet worden ingesteld.

Aanbevelingen

Een stap voor stap instructie via een website is het meest geschikt om de werknemers door de grote hoeveelheid aan in- en opstelmogelijkheden te helpen.

Zie de stap voor stap instructie op deze website.

Tips

Onderstaande tips helpen bij het verantwoord instellen van de werkplek.

Voor werknemers

  • Vraag hulp van een preventiemedewerker of andere deskundige bij vragen over of problemen met de juiste werkplekinstelling.
  • Pas de instructie bij iedere nieuwe werkplek toe. Een werkplekpaspoort kan daarbij helpen.

Voor teams en leidinggevenden

  • Laat een deskundige werknemer van de afdeling als preventiemedewerker zijn collega’s helpen om hun werkplek goed in te stellen.
  • Zorg voor een ergonoom, arboadviseur of preventiemedewerker als achterwacht. Deze kan helpen bij problemen met en vragen over de werkplekinstelling. Er zijn altijd wel een paar werknemers die het niet goed lukt om zelf met de instructie een goede werkopstelling te creëren.
  • Geef het goede voorbeeld door de eigen werkplek ook goed in te stellen.